Kale Duinen

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de zandvlakte bezoekt. Op de uitgestrekte zandvlakte heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehoudenHet natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapfotografie. Het Aekingerzand ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

 

Routes in de Kale Duinen

Deze uitgestrekte zandvlakte is geschikt voor allerlei soorten recreatie. Ga bijvoorbeeld paardrijden over de zandvlakte tijdens de jaarlijkse Desert Trail. Ook zijn er verschillende fiets- en mountainbike-routes door het gebied. Of maak een heerlijke wandeling door de stuifzandgebieden waar heideschapen lopen. Staatsbosbeheer heeft een route van vijf kilometer uitgestippeld. Door de grote oppervlakten heeft de wind vrij spel zodat je lekker even kunt uitwaaien in het Aeakingerzand. Geniet van de unieke omgeving! Vanuit de uitkijktoren heb je tevens een prachtig uitzicht over het gebied. Klik hier voor meer wandelroutes.

 

Geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand, nabij de Grenspoel. Vanuit de uitkijktoren kun je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. Deze uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. Staatsbosbeheer is bezig met het verkrijgen van donaties voor het bouwen van een nieuwe uitkijktoren. Deze zal meer aan de rand van het gebied komen te staan en zal ook gemakkelijker te bereiken zijn. 

 

 

 

Bescherming door Staatsbosbeheer

Gebieden met stuifzand komen nog betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 hectaren bos om het stuifzand te behouden. Heirdoor blijven dieren zoals de zandhagedis en de kommavlinder in het gebied. Een kudde heideschapen zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied. Aan de rand van het stuifzandgebied, precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel.

 

Fotogeniek

De Kale Duinen bieden vele verschillende contrasten als het gaat om landschapfotografie. Zo kun je bij de Grenspoel een dynamisch contrast zien tussen droog en nat maar ook tussen het gelelige zand en de blauwe lucht. Vanuit de uitkijktoren heb je een volledig overzicht op het hele gebied. Vooral bij een laagstaande zon levert dit een mooi schouwspel op. Voor fotografen ligt er de uitdaging om verschillende diersoorten te ontdekken en vast te leggen. Zo vind je in dit gebied dieren en insecten als de roodborsttapuit, heivlinder, kommavlinder, groene zandloopkever, klapekster, de zandhagedis en de levendbarende hagedis.

© Appelscha 2012 - 2020
X