Nijeberkoop

Nijeberkoop is één van de kleinste dorpen in Ooststellingwerf. Het dorp ligt aan de doorgaande weg van Oosterwolde naar Wolvega en aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nijeberkoop is in het hele land bekend doordat roofdierenopvancentrum Felida hier is gevestigd. Vanuit Nijeberkoop kun je starten met wandelingen door prachtige natuurgebieden, zoals het Diakonievene.

Roofdierenopvangcentrum Felida

Katachtige roofdieren die niet meer in dierentuinen of circussen terecht kunnen worden opgevangen en verzorgd in Roofdierenopvang Felida. Het opvangcentrum biedt onderdak aan enkele grote katachtingen, waaronder een luipaard, tijgers en leeuwen. Daarnaast wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de dieren. Felida is alleen te bezoeken voor dontateurs en mensen die een workshop volgen. Tijdens de workshop maak je kennis met de dieren en leer je de basis van het trainen van de dieren. Roofdierenopvang Felida is goed te bereiken met de auto.

 

Fotogeniek gebied het Diakonievene

De Diakonievene, gelegen in de buurt van Nijeberkoop is een natuurgebied ter grootte van 44 hectare. Dit natuurgebied bestaat uit een aantal prachtige plassen. De omgeving in het natuurgebied heeft een aantal kleine heuvels die omringd zijn door beboste stuifwal. De plassen die liggen in het gebied worden gevoed door regenwater, hierdoor kan het peil van de plassen in de winter vrij hoog staan. Er zijn veel diersoorten te vinden in de Diakonievene. In de heide en plassen komen adders, ringslangen, levendbarende hagedisen, gewone padden, groene- en bruine kikkers en heikikkers voor.
Ook is het gebied rijk aan vogels, bijvoorbeeld: dodaars, geelgors, geoorde fuut, kuifeend, sperwer, havik en buizerd. Maar ook zijn er typsiche bosvogels in de Diakonievene te vinden, dit zijn bijvoorbeeld de kleine bonte specht, glanskop, kuifmees en wielewaal.  De plassen worden omringd door eikenbomen en grove dennen. Ander plantsoorten die te vinden zijn in het gebied wilde lijsterbes, hulst, veenpluis, kleine veenbes, hengel. Erg mooi om op de foto te zetten. 

 

Rijksmonument in Nijeberkoop

De klokkenstoel op kerkhof in Nijeberkoop is erkent als rijksmonument. De klokkenstoel is een overblijfsel van de kerk die op deze locatie stond. De klokkenstoel wordt geluid bij begrafenissen en de jaarwisselingen. De oorspronkelijke klok dateerde uit 1878 en werd in 1884 hergoten, omdat ze was gescheurd. Deze klok werd in 1943 door de Duitsers gevorderd en kwam niet terug.

 

 

© Appelscha 2012 - 2019
X