Makkinga

Makkinga is een dorpje aan de oude weg tussen Oosterwolde en Oldeberkoop. In het dorp vind je een prachtige oude korenmolen: de Weijert. Deze molen is in 1984 gerestaureerd. Elke zaterdagmorgen kun je van 09.00 tot 12.00 uur de molen bezichtigen. Als je toch in Makkinga bent, dan kun je meteen het museum Oold Ark bezoeken. Het hertenkamp in Makkinga is ook zeker een bezoekje waard!

De grootste openluchtmarkt van het noorden

Al meer dan 40 jaar organiseerd Makkinga de grootste openlucht vlomarkt van het Noorden. Deze vlomarkt wordt maandelijk op de laatste zaterdag van de maand gehouden en is een plek waar iedereen alles kan kopen en verkopen. Deze vlomarkt wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en duurt ongeveer van 07.00 uur tot 13.00 uur. Op de markt staan meer dan 250 stands waar mooie producten op verkocht worden. De vlomarkt trekt ongeveer 2500 bezoekers. 

 

Museum Oold Ark

In dit museum zijn oude werkplaatsen ingericht met oude gereedschappen die daar vroeger werden gebruikt. Het museum geeft een goed beeld van de wijze waarop oude ambachten werden uitgeoefend. Vroeger werd arbeid met de hand gedaan wat maakte dat het werk veel kracht kostte, daarom was men continu opzoek naar een hulpmiddel dat het werk vermakkelijkte. Het museum wisseld de tentoonstelling wat maakt dat het leuk is om daar nog een keer terug te komen voor een nieuw bezoek. Als bezoeker mag je niet alleen kijken naar de tentoonstelling maar je mag dit ook aanraken en beetpakken. 

 

Korenmolen De Weyert

Naast het museum staat Korenmolen De Weyert. Een leuke plek voor een dagje uit! Op de begane grond is een molenwinkel, een leslokaal en de werkplaats. Op de eerste etage vind je de meelzolder. Hier vangt de molenaar de gemalen tarwe en rogge op en beoordeelt hij het gemalen product. Hier kan de molenaar ook de maalstenen bijstellen zodat het meel grover of fijner gemalen wordt. Het is mogelijk om in De Weyert en lekker kopje koffie te drinken, de korenmolen heeft ook een winkel waar producten zoals De Weyertbolletjes, roggebrood, gemalen graan en verschillende koek- en cakemixen die in de molenwinkel dan als warme broodjes over de toonbank gaan. Leuk als cadeau of souvenir!

© Appelscha 2012 - 2020
X