Haule

Het dorp Haule ligt in de gemeente Ooststellingwerf. Haule is een modern landbouwdorp met grote boerderijen. Centraal in het dorp staan de school, het dorpshuis en het dorpscafé.

In het hart van het dorp vind je een fietspad. Dit pad voert naar natuurgebied het Blauwe Bos. De andere richting voert langs de Haulerpolder naar het dorp Oosterwolde. In de omgeving van Haule kun je prachtig fietsen! Nationale parken en grote natuurgebieden liggen vanaf deze locatie op handbereik. Denk hierbij aan het Drents-Friese Wold, Dwingelderveld, Weerribben, Alde Feanen en het Fochteloërveen. Op wandelafstand liggen mooie stukken natuur als het Blauw Bos, de Duurwouder Heide, de bossen van Bakkeveen, de Heide van Allardsoog en de Haulerpolder. Volop fiets- en wandelmogelijkheden dus!

Bezoek het unieke Blauwe Bos

Tussen de dorpen Waskemeer, Haulerwijk en Haule ligt het Blauwe Bos. Dit ruim 300 ha grote bos en natuurgebied in het Oosten van Friesland staat vol met blauwe Sparren. In het bos vind je een verscheidenheid aan naaldbos, loofbos, heide, grasland en verschillende waterlopen. Vind je het leuk om tijdens het wandelen of fietsen dieren te spotten? In het Blauwe Bos voelen veel diersoorten zich thuis. Grote kans dat je een bijzondere vogel of een ree spot! Middenin het Blauwe Bos ligt een populaire waterspeelplaats. Ook kun je het bos goed te paard ontdekken dankzij de vele ruiterpaarden die het gebied rijk is! 

Historische landhuis Slotplaats in Bakkeveen

Het historische landhuis in Bakkeveen is ook zeker een bezoekje waard. Omringd door bebossing is deze plek uitermate geschik voor een rustgevende wandeling. Als je een beetje geluk hebt kan je kans om wilde dieren zoals reeën, roofvogels en dwergvleermuizen te zien. Ook vindt je in het bos beukenbomen van maar liefst 250 jaar oud. Het voormalig landhuis wordt nu gebruikt als theehuis en als startpunt voor excursies van Natuurmonumenten. Niets is zo lekker om na een stevige wandeling rustig te kunnen zitten met een kopje koffie en een stukje gebak. Ontdek dit prachtige dorp met haar rijke geschiedenis!

 

De Haulerpolder

De Haulerpolder is een bijzonder natuurgebied. Het ligt ten noord-oosten van het dorp Oosterwolde en is een laat ontgonnen polder van ongeveer 50 hectares. In dit gebied komt kwelwater aan de oppervlakte. In dit water groeien bijzondere planten zoals dotterbloemen en orchideeën. In het voorjaar broeden er weidevogels als de grutto, tureluur en graspieper in het natuurgebied. Op de weiden in het gebied grazen koeien, zodat het gebied niet verruigt. Dat het gebied niet verruigt is ook goed voor de weidevogels: deze houden namelijk van grote open vlakten waar ze op tijd kunnen vluchten voor eventuele roofdieren.  Bezoek dit prachtige natuurgebied!

© Appelscha 2012 - 2020
X