Fochteloo

Een gezellig dagje weg? Bezoek Fochteloo!

Fochteloo is een prachtig streekdorpje. Fochteloo staat bekend om haar prachtige cultuur. Naast de oude en nieuwe bebouwing zult u in de omgeving prachtige kerkjes vinden die u kunt bezoeken. De naam ‘Fochteloo’ betekent ‘vochtig bos’. Fochteloo staat dan ook vooral bekend om haar bijzondere hoogveengebied: het Fochteloërveen. Dit gebied bestaat uit bos, moeras en heide. Het is tevens de broedplaats van zeldzame weidevogels. Ben jij een echte vogelspotter? De laatste jaren wordt in het Fochteloërveen de zeldzame kraanvogel waargenomen. Neem eens een kijkje in de vogelkijkhut van het Fochteloërveen en laat je verrassen door alle vogelsoorten in het gebied!

In het dorp vind je de voormalige kampen Ybenhaer en Oranje. Hier vind je een monument voor de slachtoffers van de Joodse werkkampen. Wandelend of fietsend kun je Fochteloo en haar omgeving goed verkennen. Kom langs en ontdek dit mooie dorp!

Prijswinnende uitkijktoren in Fochteloo

In het jaar 2000 is één van de meest bijzondere uitkijktorens van Nederland geopend in Focheloo. De architect heeft voor deze uitkijktoren meerdere prijzen gewonnen voor het ontwerp van deze uitkijktoren zoals bijvoorbeeld in 2001 van de Stichting Hout, de Architectuur Houtprijs. De vorm van de uitkijktoren heeft iets weg van het cijfer zeven wat de toren uniek maakt. De toren is ongeveer 18 meter hoog en heeft een platform van 50 vierkante meter glazen ruit waar het bijzondere uitzicht te bewonderen is. Je kijkt uit op de landschap wat ook wel de savanne genoemd wordt, dit door de kleuren en het weidse uiterlijk van het landschap. Het maakt de toren een uitermate schikte plek voor unieke landschapfotografie. De uitkijktoren is bereikbaar vanuit het Ravenswoud. 

 

 

Vogels spotten in de vogelkijkhut

Er worden steeds meer zeldzame vogelsoorten gespot vanuit de vogelkijkhut, zoals bijvoorbeeld de kraanvogel maar ook de geoorde fuut, waterral, grauwe klauwier, het paapje en de dodaar. In 2006 is er een nieuwe vogelkijkhut in gebruik genomen. De kijkgaten in de vogelkijkhut zijn op verschillende hoogtes geplaats zodat klein en groot de vogels kan spotten. De kijkhut is te vinden aan de rand van het bos vlakbij de grote waterplas, Brunstingerplas in Fochteloo.

 

 

 

Een stukje geschiedenis in Fochteloo

In het dorp zijn de overblijfselen van de voormalige Joodse werkkampen Ybenhaer en Oranje te vinden. Op het voormalige kampterrein zelf liggen fundamenten, waterputten en andere tastbare bewijzen van het kamp. De locatie is tegenwoordig natuurgebied en grenst aan het Fochteloërveen. Als herinnering staan bij de oude entree van Ybenheer nog twee gemetselde zuilen van het toegangshek. Er zijn een monumenten geplaatst ter nagedachtenis van de Joodse dwangarbeiders die de oorlog niet overleefden. De monumenten bestaan uit twee gebogen betonnen palen met daartussen een hellende glasplaat. In de glazen plaat zijn prikkeldraden geëtst, waartussen tekst is aangebracht.

© Appelscha 2012 - 2020
X