Donkerbroek

Donkerbroek, een prachtig dorp aan de weg van Drachten naar Emmen, ligt ook aan de Turfroute. Niet alleen op de brug midden in het dorp heeft u een mooi uitzicht op de Opsterlandse Compagnonsvaart, maar ook, in noordelijke richting, op een leuk terrasje bij het water. Aan de overzijde staat café de Vosseheer, waar ook een VVV-foldersteunpunt is gevestigd.

De Nederlands Hervormde Kerk is een bijzondere kerk. De klokkenstoel is een typisch Friese constructie, waarin de kerkklokken worden opgehangen. Op het parkeerterrein tegenover restaurant Het Witte Huis vindt u het beeld van de Klokkenluider. De klokkenluider zelf woont elders in het dorp. Het dorp kende vroeger ook twee molens.


Mooie natuur omgeving

U kunt prachtig fietsen in het buitengebied van het dorp Donkerbroek. Noordelijk grenst het aan het uitgestrekte natuurgebied Duurswouder heide. De grootste overgebleven heidenveld van de provincie Friesland. U kunt langs de Balkweg richting Makkinga fietsen en bij het riviertje de Tjonger het fietspad langs het water opgaan. Deze route langs het riviertje is nog betrekkelijk nieuw en voert u zelfs naar Oldeberkoop en nog verder. Bent u meer een liefhebber van wandelen, dan is landgoed Ontwijk zeker een aanrader. U kunt het landgoed vanaf de Balkweg, maar ook vanaf de Vaart binnengaan. Op dit landschap van Staatsbosbeheer zijn verschillende bijzondere planten te vinden. Meer informatie kunt u vinden op de website van Donkerbroek.

 

Uitjes voor in de buurt

Als u er graag even op uit wilt dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo ligt het Attractiepark Duine Zanthe op een afstand van 11 kilometer van Donkerbroek af.  Attractiepark Duinen Zathe staat voor een dag vol plezier, vermaak en vertier inclusief eten & drinken! Het is een stoer en overzichtelijk park voor een compleet en betaalbaar dagje uit voor het hele gezin. Graag iets actiever bezig? Ga dan op bezoek bij de Jongens van Outdoor. De Jongens van Outdoor verzorgen buitensportactiviteiten voor iedereen die wel eens lekker buiten bezig wil zijn. Dit kan met uw bedrijf, met uw familie, met uw vrienden of individueel.

 

In Appelscha is altijd iets leuks te doen. De natuur ontdekken, de markt over struinen, tentoonstellingen bekijken, activiteiten voor kinderen, om er maar een paar op te noemen. Voor jong en oud, groot of klein, voor ieder is er iets wils. Ben je op een zoek naar een speciaal evenement of activiteit? Kijk snel in onze agenda, daarin staan alle evenementen en activiteiten uitgelicht. 

© Appelscha 2012 - 2020
X