Museum Oold Ark en Korenmolen De Weyert

Museum Oold Ark

Het museum Oold Ark wil op de bezoekers overbrengen: een expositie van allerlei handgereedschappen; veelal vernuftig gemaakt met alleen dat materiaal dat men zich kon veroorloven en de kennis die op dat moment voorhanden was. De rode draad die door de hele collectie loopt is: handgereedschappen. Handgereedschap, de naam zegt het al, de mens was zelf de enige krachtbron.

Het museum "Oold Ark" haalt verdwenen beroepen uit de verge­telheid, door het verzamelen en ten­toonstellen van bij die beroepen gebruikte gereedschappen. De expositie is fraai vormgegeven door het gereedschap zoveel mogelijk in werkplaatsjes te plaatsen, die het uitoefenen van de oude ambachten laten zien.
Een speciale plaats is ingeruimd voor het gereedschap van dhr. Bulthuis uit Leeuwarden. Bulthuis restaureerde o.a. houten Tjotters. Bijzonder is ook de smidse, opgetrokken uit oorspronkelijke materialen zoals "friesche geeltjes" in de muur en oude klinkers op de vloer. Een nog werkende blaasbalg kan het smidsvuur aanwakkeren. Het geheel geeft een prachtig beeld van de werkplaats van een smid.

Korenmolen De Weyert

Naast het museum staat Korenmolen De Weyert. Op de begane grond is een winkel, het leslokaal en de werkplaats. Hier is gereedschap en materiaal opgeslagen dat nodig is voor het onderhoud van de molen. Op de eerste etage vind je de meelzolder. Hier vangt de molenaar de gemalen tarwe en rogge op en beoordeelt hij het gemalen product. Hier kan de molenaar ook de maalstenen bijstellen zodat het meel grover of fijner gemalen wordt. Op de meelzolder ligt ook de graanvoorraad. Wil Heick, leermeester en molenaar : "We kijken kritisch naar de kwaliteit als we een nieuwe voorraad graan inslaan. Zon en vochtigheid hebben namelijk grote invloed op de kwaliteit van graan. Het weer is echter nergens een constante factor. Graanleveranciers stellen daarom een ‘graanboeket’ samen uit landen over de hele wereld waar door het klimaat en de weersomstandigheden de beste oogst is. Dat is elke keer weer een ander boeket."

Op de tweede etage van De Weyert staat de stoel met maalstenen. Dit heet dan ook de maalzolder. Vanuit de maalzolder kom je op de stelling. Het is in een korenmolen eigenlijk gebruikelijk dat de maalzolder één etage hoger is dan de stelling. De molenaar is tijdens het malen namelijk meestal op de meelzolder. Hij kan dan onder het malen makkelijk de stelling op om het weer in de gaten te houden en snel de vang (rem) te bedienen bij onraad. De romp van De Weyert is echter vroeger van een houtzaagmolen geweest. Deze werden slanker gebouwd, want het zaagwerk gebeurde onderin de molen. Daardoor is in De Weyert niet de meelzolder op stellinghoogte, maar de maalzolder. Daarom werken er op De Weyert altijd twee molenaars tijdens het malen. Eén op de meelzolder en één op de maalzolder.

Van maart tot en met oktober is op elke laatste zaterdag van de maand de Vlomarkt in Makkinga. Die dag komen bezoekers van de markt graag een kopje koffie op de molen halen. De Weyertbolletjes, roggebrood en roggeknar gaan in de molenwinkel dan als warme broodjes over de toonbank.

Openingstijden museum Oold Ark en korenmolen De Weyert:

  • periode april t/m oktober: elke zaterdag van 9.30 uur tot 16.00 uur
  • periode november t/m maart is de molen geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur

Contactgegevens:

Openingstijden:

  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: gesloten
  • Woensdag: gesloten
  • Donderdag: gesloten
  • Vrijdag: gesloten
  • Zaterdag: 9.30 uur - 16.00 uur
  • Zondag: gesloten

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2019
X