Gevangenismuseum

In dit moderne en interactieve Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdekt u hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maakt u kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen.
Naast uw bezoek aan het museum kunt u een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een comfortabele bewaarderswoning. 

En er is meer:

 • Spannende tentoonstellingen
 • Kijken in een echte gevangenis
 • De originele Elektriciteitscentrale van Veenhuizen
 • Rondrit in een oude Boevenbus
 • Sfeervol restaurant met beschut buitenterras
 • Museumwinkel de Bajesklant
 • Groepsrondleidingen en arrangementen
 • Zalen voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten
 • Programma’s voor het onderwijs
 • Overnachten in comfortabele bewaarderswoningen

Kortom, een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf; maar een leuk dagje uit voor jong en oud! 

Vaste expositie

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven. Daarnaast maakt u door middel van interactieve presentaties kennis met het de gevangenis van nu.

Wilt u weten hoe het voelt om opgesloten te zijn? In het museum zijn een oud cachot, slaapkooien, een koepelgevangenis en een hedendaags cellenblok nagebouwd. U mag overal in; zo kunt u ervaren hoe het is achter gesloten deuren. Bekijkt u de zaak liever van de andere kant? In onze rechtbank kunt u op de stoel van de rechter zitten en zelf een vonnis vellen. Daarnaast zijn er in de permanente tentoonstelling maquettes, prenten en interessante historische objecten te zien. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken van het museum.

En vergeet vooral niet 'Het Staatshotel' te bezoeken. Dit geheel vernieuwde onderdeel van het Gevangenismuseum is een interactieve presentatie over gedetineerden en detentie. Wat gebeurt er met je als je een misdaad pleegt? Wie zitten er in onze gevangenissen en waarom? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap. 

Tijdelijke expositie: Rust. Roest.

Rust Roest! Werken is leven! Arbeid is Zegen! De beroemde gevelstenen in Veenhuizen laten er geen twijfel over bestaan: werken is goed voor de mens. En dat geldt zeker voor de gedetineerde medemens.

Deze gedachte is niet nieuw. Al eeuwenlang behoort arbeid, ook internationaal, tot één van de hoofdactiviteiten in de gevangenis. Maar waar vroeger arbeid werd aangewend als verplichte bezigheid met heropvoedingsideaal, is het in de toekomst de bedoeling dat arbeid steeds meer als een voorrecht wordt gezien. Wie zijn best doet, maakt kans op meer gespecialiseerd werk en daarmee op een beter bestaan na detentie. Wat voor werk doen gedetineerden zoal in de bajes? En hoe was dat vroeger? In deze tentoonstelling zijn filmbeelden en foto's te zien over arbeid in de bajes vroeger en nu.

Mini expositie: Kamers/Mijn Kamer

Nieuwe mini-expo Gevangenismuseum: Persoonlijke spullen die op cel worden bewaard, onthullen veel over de identiteit van een gedetineerde. Vanaf 28 februari is in het Gevangenismuseum de mini-expositie ‘Kamers/Mijn Kamer’ te zien. Aan de hand van hun meest dierbare bezittingen vertellen gedetineerden over hun leven en wat hen bezighoudt. ‘Kamers/Mijn Kamer’ is een project van Matan Bellemakers (Israël, 1988), die hiermee in 2015 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. De gedetineerden blijven anoniem, maar het idee achter ‘Kamers/Mijn Kamer’ is dat dit niet hoeft te betekenen dat toeschouwers de bewoners van de cellen niet kunnen leren kennen. Bellemakers: “Gevangenen voelen zich een nummer. Om niet te vergeten wie ze zijn en waar ze vandaan komen, bewaren ze allerlei persoonlijke voorwerpen in hun cel. Voorwerpen die ons als buitenstaanders wat kunnen vertellen over wie ze zijn, of wat ze mee hebben gemaakt.” De foto’s en interviews voor de mini-expositie zijn gemaakt in gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Bellemakers wist in de meeste gevallen niet waarvoor de gevangenen waren berecht, of hoe lang ze al vast zaten. Dat wilde hij ook niet weten, hij beschouwde die onwetendheid vooral als voordeel. “Ik wilde ze vooral als persoon leren kennen, zonder bevooroordeeld te zijn.” Vorig jaar stelde Bellemakers de expositie tentoon tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Op twee telefoons is te beluisteren hoe de gevangenen vertellen over de betekenis van hun persoonlijke spullen. Eén celbewoner zegt het te confronterend te vinden om foto’s van zijn familie te bewaren; wel zijn er vissen en een vogel die hem in gezelschap houden. De vogel vernoemde hij naar zijn vriendin. “Je voelt je eenzaam,” hoor je de gevangene zeggen, terwijl je naar de foto van zijn cel kijkt, “maar de dieren helpen me. Het zijn mijn beste vrienden.” Het Gevangenismuseum is blij met deze indringende mini-expositie en ziet het als een waardevolle aanvulling op het ‘Staatshotel’, de interactieve tentoonstelling waarbij bezoekers kennis maken met vijf mensen die de wet hebben overtreden.

Contactgegevens:

Oude Gracht 1


www.gevangenismuseum.nl/

Openingstijden:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Woensdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Donderdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2019
X