Gevangenismuseum

In dit moderne en interactieve Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu. Daarnaast maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Naast het bezoek aan het museum kun je een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een comfortabele bewaarderswoning. 

 

En er is meer:

 • Spannende tentoonstellingen
 • Kijken in een echte gevangenis
 • De originele Elektriciteitscentrale van Veenhuizen
 • Rondrit in een oude Boevenbus
 • Sfeervol restaurant met beschut buitenterras
 • Museumwinkel de Bajesklant
 • Groepsrondleidingen en arrangementen
 • Zalen voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten
 • Programma’s voor het onderwijs
 • Overnachten in comfortabele bewaarderswoningen

 

Kortom, een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf; maar een leuk dagje uit voor jong en oud! 

 

Vaste expositie

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven. Maak door middel van interactieve presentaties kennis met het de gevangenis van nu.

 

Wil je weten hoe het voelt om opgesloten te zijn? In het museum zijn een oud cachot, slaapkooien, een koepelgevangenis en een hedendaags cellenblok nagebouwd. Je mag overal in; zo kun je ervaren hoe het is achter gesloten deuren. Bekijk je de zaak liever van de andere kant? In onze rechtbank kun je op de stoel van de rechter zitten en zelf een vonnis vellen. Daarnaast zijn er in de permanente tentoonstelling maquettes, prenten en interessante historische objecten te zien. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken van het museum.

 

En vergeet vooral niet 'Het Staatshotel' te bezoeken. Dit geheel vernieuwde onderdeel van het Gevangenismuseum is een interactieve presentatie over gedetineerden en detentie. Wat gebeurt er met je als je een misdaad pleegt? Wie zitten er in onze gevangenissen en waarom? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap. 

 

Ontdek het museum met kinderen

Voor de kinderen zijn er diverse leuke manieren om het museum te ontdekken. Ga bijvoorbeeld op tocht door het museum met 'De Vloek van Veenhuizen' of los met een groepje de escaperoom op. Daarnaast zijn er in de schoolvakanties diverse leuke activiteiten te doen in het Gevangenismuseum. Bekijk hier meer informatie over alle kinderactiviteiten.

 

Tijdelijke expositie: Rust. Roest.

Rust Roest! Werken is leven! Arbeid is Zegen! De beroemde gevelstenen in Veenhuizen laten er geen twijfel over bestaan: werken is goed voor de mens. En dat geldt zeker voor de gedetineerde medemens.

 

Deze gedachte is niet nieuw. Al eeuwenlang behoort arbeid, ook internationaal, tot één van de hoofdactiviteiten in de gevangenis. Maar waar vroeger arbeid werd aangewend als verplichte bezigheid met heropvoedingsideaal, is het in de toekomst de bedoeling dat arbeid steeds meer als een voorrecht wordt gezien. Wie zijn best doet, maakt kans op meer gespecialiseerd werk en daarmee op een beter bestaan na detentie. Wat voor werk doen gedetineerden zoal in de bajes? En hoe was dat vroeger? In deze tentoonstelling zijn filmbeelden en foto's te zien over arbeid in de bajes vroeger en nu.

 

Mini expositie: Kamers/Mijn Kamer

Persoonlijke spullen die op cel worden bewaard onthullen veel over de identiteit van een gedetineerde. Aan de hand van hun meest dierbare bezittingen vertellen gedetineerden over hun leven en wat hen bezighoudt. ‘Kamers/Mijn Kamer’ is een project van Matan Bellemakers (Israël, 1988), die hiermee in 2015 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven. De gedetineerden blijven anoniem, maar het idee achter ‘Kamers/Mijn Kamer’ is dat dit niet hoeft te betekenen dat toeschouwers de bewoners van de cellen niet kunnen leren kennen.

 

Bekijk hier welke tentoonstellingen er nog meer te zien zijn in het Gevangenismuseum. 

Contactgegevens:

Oude Gracht 1


www.gevangenismuseum.nl/

Openingstijden:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Woensdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Donderdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Vrijdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
 • Zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2020
X