Uitkijktoren Fochteloërveen

Door Harry Lasker
30 januari 2016

Aan de rand van het Fochteloërveen bij Ravenswoud staat de grote 18 meter hoge uitkijktoren "Stairway to Heaven". In de volksmond wordt het "de zeven" genoemd, vanwege de vorm. De toren is in 2000 gebouwd door bouwbedrijf Doornenbal & Louwes uit Appelscha en is ontworpen door Dick de Haan. Met het ontwerp zijn diverse prijzen gewonnen waaronder de Houtarchitectuur Publieksprijs in 2001, de Vredeman de Vries Publieksprijs voor architectuur in 2002 en de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in 2003. Het geheel bestaat uit douglashout met het FSC keurmerk en staal. De toren is zelfs te zien in Madurodam (foto is gemaakt en beschikbaar gesteld door Wouter ter Veld)

Wanneer je eenmaal boven bent, heb je een geweldig uitzicht over het Fochteloëreveen. En met wat geluk zijn hier ook de kraanvogels te zien. Bij helder weer is zelfs de skyline van Assen te zien. In 2012 is er een spiegelconstructie ( periscoop) op het dak geplaatst, zodat vanuit de toren het wolkendek is te zien. De foto's van het plaatsen van de spiegel zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door Harm Louwes, waarvoor dank.

Meer info is te vinden op de website van natuurmonumeten http://www.natuurmonumenten.nl/monumenten/uitkijktoren-fochteloërveen

Eerder geschreven blogs door Harry Lasker

Sfeervolle kerstmarkt in...

<p>Dit weekend werd er weer een kerst- en winterfair gehouden op het plein aan de Boerstreek. Op de...

Harry Lasker op 08 dec
De Kerstster brandt weer op...

In navolging van het vorig jaar is er door de technische ploeg van de Historische Vereniging Appelscha e.o. een...

Harry Lasker op 04 dec
Sinterklaas in Appelscha

<p>Gisteren is Sinterklaas ook weer in Appelscha aangekomen. Hij werd namens de gemeente Ooststellingwerf...

Harry Lasker op 17 nov
© Appelscha 2012 - 2020
X