Op pad met Staatsbosbeheer voor nieuwe uitkijktoren Kale Duinen

Door Info Appelscha
11 december 2015

Naast de nieuw te bouwen uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha komt er nu ook een nieuwe uitkijktoren op de Kale Duinen. Door middel van een drone werd bepaald op welke locatie de nieuwe toren moet komen te staan.

Nieuwe locatie

De huidige staat van de uitkijktoren, die nu zo'n twintig jaar oud is, is onder de maat. ‘Dat de oude toren er nog staat is eigenlijk een wonder’, aldus boswachter Corné Joziasse. Daarom moet de toren in zijn geheel worden vervangen door een nieuwe uitkijktoren. De nieuwe uitkijktoren zal op een andere plek komen te staan dan zijn voorganger, namelijk aan de rand van de Kale Duinen. Deze locatie is dichterbij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en bovendien toegankelijker voor het publiek. Dat zal meer rust in het gebied geven. De huidige uitkijktoren is overigens nog steeds veilig en toegankelijk voor bezoekers.

De huidige Bosbergtoren in Appelscha is reeds voorbijgestreefd door boomtoppen, waardoor het uitzicht wordt belemmerd. Om te voorkomen dat dit ook met de nieuwe uitkijktoren op de Kale Duinen gebeurt, werd een modern snufje gebruikt: een drone. Boswachters Jantsje Bijmholt en Corné Joziasse bepaalden samen met een cameraman op welke plek het meest spectaculaire uitzicht is te behalen. Door de drone boven het gebied te laten vliegen, kon precies worden bekeken hoe hoog de nieuwe uitkijktoren zou moeten worden en vanaf welk punt het mooiste kon worden uitgekeken over het natuurgebied. 

Crowdfunding

De totale kosten van de nieuwe uitkijktoren komen neer op zo’n 300.000 euro. Omdat er op dit moment geen budget is voor de nieuwe toren, is Staatsbosbeheer een crowdfund-actie gestart. Om het mogelijk te maken dat er in de toekomst nog steeds kan worden genoten van het weidse uitzicht van het uitgestrekte stuifzand- en heidegebied de Kale Duinen, zijn donaties aan het project van harte welkom. Vind jij ook dat er een nieuwe toren in dit prachtige gebied moet komen? Kijk dan de website van de onafhankelijke stichting www.buitenfonds.nl om een donatie te doen!

Benieuwd naar het uitzicht op de Kale Duinen en andere mooie gebieden in en rond Appelscha? Bekijk dan onze prachtige video van het gebied!

Eerder geschreven blogs door Appelscha.nl

Eindejaarsknallers bij RCN...

Eindejaarsknallers RCN Vakantiepark de Roggeberg Brrr, het wordt steeds kouder....

Appelscha.nl op 13 dec
Griezelen tijdens Halloween...

Kijk niet raar op als je op donderdag 31 oktober ineens zombies, heksen en spoken op straat ziet...

Appelscha.nl op 23 okt
Tips voor de herfstvakantie

Tips voor de herfstvakantie Het is herfstvakantie! In de regio Appelscha is vervelen de komende...

Appelscha.nl op 21 okt
© Appelscha 2012 - 2020
X