Historische Vereniging Appelscha

De Historische Vereniging Appelscha e.o. is opgericht in april 2001 en telt ruim 900 leden. De vereniging noemt zich kortweg HVA. De van HVA doelstelling is: het bevorderen van het vastleggen van de historie van Appelscha in de breedste zin van het woord.

De vereniging is in het bezit van een eigen gebouw, waar activiteiten kunnen worden gehouden en dat tevens is ingericht als een soort museum:

 

“De Hoolten Klinte”  
Bosberg 1
8426 GJ  Appelscha 

 

De Belvedère

Het hoogste punt op het vaste land van Friesland van bijna 27m hoog is de ’Bosberg’ bij Appelscha.

Op de 'Bosberg' bevindt zich de uitkijktoren 'Belvedère' met het hoogste punt op bijna 43m boven N.A.P. Dit punt biedt een schitterend uitzicht over de Fries-Drentse wouden.
De oorspronkelijk houten toren daterend uit de beginjaren 1900, is ongeveer in 1934 vervangen door een ijzeren exemplaar. Het is een omgebouwde hoogspanningsmast. Staatsbosbeheer (SBB) heeft de mast laten plaatsen. SBB gebruikte de toren als brandtoren, maar deze werd ook beschikbaar gesteld voor het toerisme. De toren is niet alleen gebruikt door SBB, defensie heeft de toren in de tijd van de koude oorlog met de Sovjet Unie ook gebruikt.
In opdracht van de Historische Vereniging te Appelscha is deze in 2006 in zijn geheel met behulp van subsidies gerestaureerd. Na de restauratie is de toren officieel geopend op 15 juni 2007 door de burgemeester van Ooststellingwerf ,dhr. H. Oosterman. De  ’Belvedère’  is door de renovatie weer een echte toeristische attractie geworden. 

 

 

Het bestuur van HVA:

Achter v.l.n.r.: Henk Jongsma, Vroukje Vondeling, Grietje Bergsma en Thom Oosterloo  |   Voor v.l.n.r.: Gerard Oosterlaar, Koert Vondeling en Marten de Jong 

Contactgegevens:

Bosberg 1

8426 GJ Appelscha


Tel: 0516 432251

info@hvappelscha.nl

www.hvappelscha.nl

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2018
X