Theaterspektakel: Het hongerproces van Appelscha in 1893

Wanneer?

vrijdag 13 september - vrijdag 13 september

Locatie

Bosberg 3a Appelscha

Prijs

€ 10 online, € 15 aan de kassa (volwassenen) - € 10 online, € 15 aan de kassa (kinderen)

Categorie

Kunst en cultuur

Over deze activiteit

Theaterspektakel: Hongerproces Appelscha 1893

In het kader van de herdenking van het honderdste sterfjaar van de socialistische politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis voeren leden van de toneelgroep  Vriendenkring in samenwerking met de Historische Vereniging Appelscha e.o. op 13, 14 en 15 september het theaterspektakel ‘Het Hongerproces van Appelscha in 1893' op in het openluchttheater De Koele in Appelscha. De regie is in handen van Johan Liest.

De bekende Appelschaster vrije socialist Tinus Veenstra schreef het originele toneelstuk direct na de 2e wereldoorlog naar aanleiding van een broodoproer dat in 1893 in Appelscha plaatsvond. Het stuk werd eenmalig opgevoerd op 1 mei 1946.  Veenstra's script ging helaas verloren, maar journalist en tekstschrijver Henk Vondeling schreef een nieuwe versie met een duidelijke knipoog naar onze tijd.

Over de voorstelling

Het spektakelstuk gaat over een roemruchte, waargebeurde rechtszaak aan het eind van de negentiende eeuw, waarbij drie armoedige veenarbeiders uit  Appelscha, verdedigd door o.a. de bekende politicus en advocaat Pieter Jelles Troelstra, voor het hekje belandden. De zaak wakkerde het saamhorigheidsgevoel in het vuurrode bolwerk Appelscha alleen maar verder aan.

Met behulp van vele technische vernuftigheden wordt het publiek mee teruggenomen naar het verleden. Ze zien hoe armoedig de veenarbeiders leven, hoe Domela Nieuwenhuis het opstandige volk toespreekt, waarom gestaakt wordt, hoe drie opstandelingen gearresteerd worden en hun straf moeten uitzitten, of hun gezinnen zich kunnen redden zonder een kostwinner, hoe een liefdesaffaire tussen 2 jonge mensen uit verschillende milieus afloopt, kortom het wordt een waar theaterspektakel.

Praktische informatie: 

  • Wanneer: 13, 14 en 15 september 2019
  • Aanvangstijd: 19.45 uur
  • Einde: rond 22.30 uur 
  • Locatie: Openluchttheater De Koele (Bosberg 3a in Appelscha)
  • Entree: € 10 online kaarten / € 15 aan de kassa. Vanaf begin juli zijn er kaarten verkrijgbaar bij de TIP in Appelscha (Boerestreek 23). 

Meer info: www.hongerproces.nl.

Link naar de trailer: www.youtube.com/watch?v=e56xtCd9Pb8

 

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2019
X