Culinair Erfgoed Diner - juni 2019

Wanneer?

zondag 23 juni - zondag 23 juni

Locatie

Koningin Wilhelminalaan 64 Frederiksoord

Prijs

€ 77,50 (volwassenen) -

Categorie

Eten en drinken

Over deze activiteit

Culinair Erfgoed Diner in Frederiksoord I 23 juni 

 

Na het grote succes van vorig jaar zijn de Culinaire Erfgoed Diners, georganiseerd door restaurant Bitter en Zoet, terug! Van mei tot en met september 2019 geniet je van hele bijzondere diners op onverwachte locaties. 

 

Erfgoed Diner I Kleren, huisraad en een koe

 

Het tweede Culinair Erfgoed Diner zijn we te gast op de deel van Ruth en haar man Aaldert. Zij zijn de derde generatie die boeren op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord.

 

Hoeve Koning Willem III is (samen met zes andere grote boerderijen) omstreeks 1860 in Frederiksoord gebouwd, in het kader van de reorganisatie van de Maatschappij van Weldadigheid. Dat betekende dat tientallen boerderijtjes van ‘vrijboeren’ werden opgeslokt en ook dat hun (van de Maatschappij geleende) koeien werden overplaatst naar de nieuwe stallen. Een grote verandering voor boeren die hun vee kwijt raakten en sommigen moesten omschakelen van kleinschalige naar grootschalige veehouderij. Een immer actueel thema.
 

Aanvankelijk werden de koeien nauwelijks gehouden voor de melk, die werd gebruikt voor de opfok van de kalveren. De koeien waren vooral bedoeld als producentes van mest voor de nog altijd arme gronden. Niet voor niets werden de koeien het hele jaar op stal gevoerd, zodat er vooral geen mest verloren zou gaan.
 

Ruth en Aaldert runnen een melkveebedrijf waar zij op dit moment 125 koeien melken. De koeien staan niet meer op stal voor de mest, maar gaan - wanneer dat kan - lekker naar buiten en bepalen zelf wanneer ze gemolken willen worden. We gaan kennis maken met hun prachtige bedrijf en hun toekomstplannen. Natuurlijk duiken we ook in de geschiedenis van het gebouw en de veeteelt ten tijde van de Kolonie.
 

We beginnen om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur.
 

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De gerechten op je bord zijn verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. Met deze diners willen we de bijzondere historie van de Koloniën van Weldadigheid op een smakelijke manier toegankelijk maken.

Prijs per persoon € 77,50. Geheel verzorgd, inclusief viergangendiner, dranken en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.

 

Reserveer hier het Culinair Erfgoed Diner

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2019
X