Culinair Erfgoed Diner - juli 2019

Wanneer?

zondag 14 juli - zondag 14 juli

Locatie

Hospitaallaan 16 Veenhuizen

Prijs

€ 77,50 (volwassenen) -

Categorie

Eten en drinken

Over deze activiteit

Culinair Erfgoed Diner in Veenhuizen I 14 juli 2019

 

Na het grote succes van vorig jaar zijn de Culinaire Erfgoed Diners, georganiseerd door restaurant Bitter en Zoet, terug! Van mei tot en met september 2019 geniet je van hele bijzondere diners op onverwachte locaties. 

 

Erfgoed Diner I De arme dood 

Tijdens het derde Culinair Erfgoed Diner gaan we dieper in op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en ze vertellen allemaal een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen.

Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan 16.000 mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen, en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijg je daar antwoord op, we maken een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgen meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.
 

Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een ‘begrafenisfeest’. Het feest duurde gemiddeld drie dagen en er werd gelachen, gezongen, toneelgespeeld, flink veel bier gedronken en uitgebreid gegeten. Het zogenaamde ‘groevemaal’ of ‘lijkmaal’ dat meestal bestond uit rijst, aardappel, ham, erwten, stoet en stokvis, moest met zijn grote hoeveelheid aan koolhydraten de nodige troost bieden. De maaltijd ontaarde niet zelden in een overvloedige smulpartij (en in het faillissement van de familie in kwestie).\


Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid maar lichtvoetig en optimistisch.

We beginnen om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De gerechten op je bord zijn verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.

Prijs per persoon € 77,50. Geheel verzorgd, inclusief viergangendiner, dranken en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.

 

Reserveer hier het Culinair Erfgoed Diner

Deel deze pagina

© Appelscha 2012 - 2019
X